4 AŞAMADA PARA KAZANDIRAN BİR BLOG OLUŞTURMA REHBERİ


Ben 2019’den beri blog yazıyorum. Benim için bir hobi olarak başlayan bu süreç yavaş yavaş bir ek işe dönüşmeye başladı. Daha esas mesleğimi bırakma konusunda beni ikna edemese de yarattığım ek gelir, beni motive ediyor.

İnsanların benim yazılarımı okuyup yararlanması ise beni ayrı sevindiren bir mutluluk kaynağı.

Benim için gelir kaygısı ikinci planda olsa da, blog yazarlığı dünyada ayda binlerce kişiye tam zamanlı iş oluşturmaktadır. Ben bu yazıda, blog nasıl başlanır ve internetten nasıl para kazanıldığı konularında size bilgi vermeye çalışacağım. Ana başlıklarımız ise şöyle;

  • hosting ve websitesi kurma
  • blog yazısı yazma
  • bedava ziyaretçi sağlayan SEO ayarları ve
  • blogtan para kazanma

Bu yazı bir giriş ve genel hatları özetleyen bir yazıdır. Ayrıca aşağıdaki yazılarımı da okuyabilirsiniz.

Ben ne bir blogger gurusuyum ne de bu işin uzmanı. Bu yazıları, blog yazarlığını deneyimleyen ve başarılı olduğunu düşünen biri olarak yazıyorum. Umarım size de faydalı olur.

Bu yazıda baştan itibaren kendi yolu anlatmaya çalıştım, her sene güncelleyip yeni deneyimlerimi koyuyorum. Bu üçüncü versiyon.

Hadi başlayalım.

Blog oluşturma, internetten para kazanma, para kazanma
İlk başladığımda yazılarıma böyle yazılarıma böyle görseller hazırlıyordum.

Blog nedir?

İnsanların bilgi birikimlerini, tecrübelerini, düşüncelerini, eleştirilerini, fikirlerini veya görüp, duyduklarını internet ortamında paylaştıkları web sitelerini, blog olarak tanımlayabiliriz. İngilizce “web log” deyiminin kısaltmasıdır.

Blog yazmak veya websitesi kurmak gerçek bir pasif gelir kaynağıdır.

Düzenli olarak blog yazıları yazmaya başladığım 2019’dan beri blog yazmanın gerçek bir pasif gelir kaynağı olduğunu keşfettim. Internette kurduğunuz siteye bir kez emek veriyorsunuz.

Sonrasında siz uyurken bile size para kazandırmaya başlıyor. İçerik artıkça ve zaman geçtikçe gelen kazanılan para da artıyor. Tek yapmanız gereken eski yazılarınızı senede bir girip güncellemek.

Bu yazıyı ilk yazarken amacım, İngilizce kaynaklardan öğrendiklerimi aktarmaktı. Şimdi ise hem yeni bilgilerim hem de kendi kişisel deneyimlerim ile senede bir güncelliyorum.

Eğer siz de bu blog yazmak serüvenine başlamak istiyorsanız. İlk yapmanız gereken hosting almak.

Hosting Nasıl Alınır?

2019’da Bluehost’tan aldığım hosting ile bu işe başladım. Bu hosting sınırsız sayıda websitesi açma hakkı verdiğinden o tarihten bu yana birçok blog ve websitesi açtım. Hala Bluehost’u kullanıyorum ve çok memnunum.

Yalnız, hosting’imi Amerika’daki Bluehost’tan aldım, Türkiye’deki Bluehost iyi değil. Aradaki fark Amazon Amerika ile Amazon Türkiye arasındaki fark gibi.

Siz de Bluehost’tan aldığım hosting aynısını almak isterseniz, bu linke tıklayarak Bluehost’tan indirim alabilirsiniz.

Lafın kısası, 2019’da blog yazarlığı mecaram böyle başladı. Şimdi ise keşke daha erken başlasaydım diyorum.

Blog Siteleri Nasıl Para Kazandırıyor?

Blog siteleri genellikle üç ana kaynaktan para kazandırır. Bunlar reklam gelirleri, satış ortaklığından alınan komisyonlar ve bloğun sunduğu hizmetlerden elde ettiği gelirlerdir.

Reklamlar gelirleri, sitesinizde yayınlanan reklamlardır. Genelde 1000 sayfa okuması başına kazandığınız parayla ölçülür.

İnsanlar reklam gelirlerinin bloğun konusuyla ilgili olduğunu düşünürler fakat bu tam anlamıyla doğru bir düşünce değildir. Reklam gelirleri okuyucuların hangi ülkeden interneti kullandığı, bloğunuzun kalitesiyle, ziyaretçilerinizin ne kadar süre bloğunuzda kaldığıyla ve kullandığınız reklam ajansıyla da alakalıdır.

Kullandığım reklam ajansı Ezoic ve Adsense’a ilişkin yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Satış ortaklığı ise blogunuza koyduğunuz linkler ile alakalıdır. Örneğin, yukarıda Bluehost linkine tıklayarak hosting alırsanız hem siz indirim alacaksanız hem de bluehost bana ona müşteri gönderdiğim için komisyon verecek.

Satış ortaklığı linkleri ziyaretçilerinize ek yük bindirmeden para kazanmanızı sağlar, hatta onlara avantajlar sunmanızı sağlar. Kullanabileceğiz satış ortakliğı ve bazı ipuçları için bu yazımı okuyabilirsiniz.

Bloğun kendi sunduğu hizmetler ise çeşitlidir. Bunlar kendi yemek kitabınızı satmak, veyahut okçulukla ilişkin video kursu gibi online ürünlerdir. En çok parayı bunlardan kazanabilirsiniz. Ben daha böyle bir ürün tasarladım ama tasarlayınca buraya linkini koyacağım.

Blog Sitesi Ne Kadar ara Kazandırır?

Amerikalı okuyucuların okuduğu İngilizce bir blog 1000 ziyaretçiden 20 ile 80 Dolar arasında kazanıyor. Türkçe yazılan bloglar ile 1000 ziyaretçiden 20 ile 100 Türk Lirası arasında para kazanıyor. Yani ayda 50.000 kişinin okuduğu bir yabanci blog 1000 ile 4000 USD kazanırken Türkçe bir blog 1000 TL ile 4000 TL arasında kazanıyor.

Bu rakamlar ortalama rakamlardı ve blogtan kazanabileceğiniz reklam, satış ve diğer gelirlerin ortalamasıdır.

Benim üyesi olduğum Income School sayesinde bloğ yazmaya ilişkin bakışım tamamen değişti. Onlar sayesinde artık websitemlerim emin adımlarla büyüyor.

Income School’ün üyeleri arasında yapılan araştırmaya göre yabancı dilde (İngilizce) bloglar 1000 sayfa okuması başına 29.08 USD kazanıyor.

Size İngilizce bloğumun 1000 ziyaretçi başına reklam gelirlerini paylaşırsam reklam gelirleri daha anlaşılır olacaktır. Ben bu arada Ezoic kullanıyorum. Bu yüzden Adsense dahil birçok yerden reklam teklifleri çarpıştığından sadece Adsense kullananlardan çok daha kazanıyorum. Buraya tıklayarak Ezoic‘i inceleyebilirsiniz.

Ezoic eskiden 10.000’den az ziyaretçili blogları kabul etmezken artık bu şartını kaldırdı. Yani daha başlangıçtan itibaren bloğunuzda reklam gösterebilirsiniz.

Ülkelere Göre Blog Reklam Gelirleri1000 ziyaretçi başına kazanç (EPMV)
Türkiye1.24 $
Amerika Birleşik Devletleri19.30 $
İngiltere8.78 $
Almanya5.35 $
Hindistan0.80 $
Kanada9.04 $
Mısır2.78 $
Iran0.04 $
Pakistan1.29 $
Arap Emirlikleri11.91$
Kendi sitemin reklam gelirleri (Haziran 2021)
Websitesi Açma, blog açma internetten para kazanma, para kazanma

Bloğa Başlanmadan Önce Tavsiyelerim

İlk sene fazla para kazanmayacağımı biliyorum ama zaten yapılan araştırmalar ilk altı ayda blogların çoğunun kapandığını gösteriyor. Diğer taraftan sabreden blog yazarlarının ilk senenin sonunda aylık yaklaşık 1000$’a yaklaşan gelirleri olabilir fakat ben ilk senelerde nerdeyse fazla bir para kazanamadım.

Blog açmak ve yazmak konusunda çok ama çok fazla bilgi kirliliği var. Ben bir ara SEO tanrısına kurban kes, bloğuna ziyaretçi gelecek deseler yapacak durumdaydım.

Ancak Income School’un P24 programına üye olduğumda herşey netleşti. Income School’un anasayfası ve Youtube kanalına yazıların üstüne tıklayarak gidebilirsiniz. Bu sitenin teması da Income School’ün üyelerine ücretsiz sunduğu Acabado temasıdır. Websitelerini ve Youtube kanallarını incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Çok ama çok özetle, blog yazarlığı da aynen esnaflık ve serbest meslek erbablığı gibi zaman isteyen bir süreç. Bir blog açarak para kazanmak için sabır gerektiyor.

Fakat konuyu kavradıktan birkaç binden fazla ziyaretçiye sadece birkaç ay alıyor ve senenin sonunda her yazınız ortalama ayda bin kişi tarafından okunması normal kabul ediliyor.

Bu süreçin yavaş işlenmesinin sebebi ise yazdığınız yazıların Google tarafından gösterilmeye başlanması bir kaç ay sürmesi. Google yazılarınızı denetledikten sonra arama motoruna ekliyor.

VisitLocalTurkey.com‘ün Ziyaretçi Grafiği

Yukarıda 2020’in Aralık Ayında açtığım VisitlocalTurkey isimli websitemin ziyaretçi grafiğini görebilirsiniz. Başlangıçta günde bir ziyaretçi gelirken Google sitemi tanıdıktan sonra günde yüzlerce ziyaretçi göndermeye başladı.

Her halükarda blog yazarlığı dünya üzerinde çok az sermayeyle kurulabileceğiniz nadir işlerden biridir.

Ben, blog yazmanın ve içerik üretmenin son 50 yıldaki en şaşırtıcı fırsatlardan biri olduğuna gerçekten inanıyorum.

  • Ayda 20 TL’den az yatırım yaparak nerede hangi işi yapabilirsiniz?
  • Ayda 10.000 kişiyi başka nerede etkileyebilirsin? Yeni bloglar bile ayda 1000 ziyaretçiye çok kısa sürede ulaşıyor.
  • 1.500 gelir elde etmek için 300.000 TL biriktirip daire alıp kiralamak mı daha kolay yoksa websitesinden gelir elde etmek mi?
  • Ayrıca sesinizi duyurmak ve gerçekten yaptıklarınızla insanlara yardımcı olmak sosyal medya üzerinden aldığınız beğenilerden çok daha derin bir haz bıraktığını belirtmem gerek.

Bloglar gerçekten gerekli mi? 

Blogların diğer internet sitelerinde farkı kişisel olmasıdır. Bloglar sadece saf bilgi aktarmaz, yazarın deneyimleri ve tecrübesi aktarır. Bu insan faktörü ve yazıların kişiselliği, blogları diğer websitelerinden ayırır.

Örnek üzerinden konuşmam gerekirse, bir seyahate çıkarken hangi ülkeye ve ya şehre gideceğimizi biliriz, fakat bilgi içeren (Wikipedia gibi) websiteleri tam olarak bize istediğimiz bilgiyi vermez.

Bizim istediğimiz o şehrin nüfusu veya ekonomik durumu değildir. Bizim öğrenmek istediğimiz o seyahati yapan birinin deneyimlerini öğrenmektir. Nerede yenir, nerede kalınır öğrenmek isteriz. Ayrıca o yerde yaşayanların bildiği fakat turistlerin bilmediği tüyoları bilmek isteriz. 

Başka bir örnek vermem gerekirse, Trendyol gibi bir internet sitesi, ürünün tüm özellikleri belirtilir ama bir ürünü almadan önce kullanıcı deneyimlerini merak ederiz. Bu yüzden instagramda tanıdığımız birinin satın alarak tanıttığı elbiseyi satın almak bize daha güvenilir gelir. 

Bloglar ansiklopedik bilgi vermediklerinden ve özgün metinler olduğundan Google tarafından da değer görür. Çünkü bu yazılar da kullanıcıların potansiyel ihtiyacını karşıladığından kaliteli websitelerini (wikipedia gibi) sollayarak Google aramalarından en üst sıralarda yeralmaktadır. 

Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma konusuna daha sonra tekrar değineceğim.

Blog’a Ne Zaman Başlamalısınız?

Hemen başlamalısınız. Yapılan araştırmalarda bloggerlerin çoğu daha erken başlamış olmayı diliyor.

Anlattığım gibi blog kurulduktan sonra hemen para kazandırmıyor, Google arama motorunun sizin sitenize ilişkin arama sırası oluşturması ve içeriğinizi denetlemesi zaman alıyor. Zaten blog yazmak bir süreç, yavaş ve istikrarlı şekilde yayın yapan bir bloğun ziyaret edilmemesi ve para kazanmaması imkansız.

Bence Türkiye’de bulunmakla şanslısınız. Dünya’da global siteler arasında rekabet çok yükseksen, Türkiye’deki durum farklı. Ben Türkiye’nin bu açıdan fırsatlar ülkesi olduğuna inanıyorum.

Gerçek anlamda, SEO (Google arama motoru ayarları) tekniklerini anlatan ve Google’un seveceği tarzda yazılar yazan site sayısı çok az olduğundan, birkaç basit teknik ve güzel içerikle ile Google’da üst sıralara çıkabilirsiniz. Böylece reklam vermeden, bedava şekilde Google’da arama yapan birçok kişiyi bloğunuza çekebilirsiniz.

Web sitenizi kurmak başta çok zaman alabilir. Blog yazma benim haftada beş saatimi alan hobi olarak haline dönüştü. Blog, haber sitesi olmadığından blog her gün yazılarınızı yenilemek zorunda değilsiniz. Ayrıca belli yılda bir iki kere yazılarınızı güncellemek ve diğer zamanlarda yazı havuzunuza ek yazı yazmak çok zaman almıyor.

Blog yazmak tam anlamıyla pasif gelir, bir eşiği geçtikten sonra yazmış olduğunuz yazılar size para kazandırıyor.

Neden Ücretsiz Bir Blog Sitelerini Kullanmamalısınız?

Blogunuzu Blogger’da veya Blogspot’ta neden ücretsiz başlatmıyorsunuz?

Çünkü bu siteleri siz kontrol edemezsin. İstediğiniz ayarları yapamazsınız. Blog sağlayıcısı, reklam yayınlamaya ve sizin üzerinizden para kazanmaya başlayacaktır. Niye kontrol ve paranın tamamı sizin olmasın?

Ücretsiz blog açmak size internette yer veren şirketleri zengin etmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Ücretsiz bir blog oluşturmak bir kiraladığınız eve tadilat yapmak gibidir. Blogunuz yalnızca ev sahibi kabul ettiği sürece kullanabilir ve siteyle yapabileceklerinizle sınırlı kalırsınız. Blog sitesinin sahibi sizin üzerinizden reklam yayınlar, para kazanır, ve her an sizi sınırlar.

Son olarak her bloğun esasında bir parasal değeri var. Bir bloğun parasal değeri aylık gelirinin yaklaşık 35 ile 40 katı arasındadır. Ücretsiz açılan websitesinden gelir sağlamanız mümkün olmayacağı gibi satmanız da mümkün olmayacaktır.

Blog çalıştırmanın maliyeti nedir?

Blue Host ile kendi bloğunuzun maliyeti ayda 3 $’den azdır. Hosting en önemli maliyetdir. Bluehost’tan alacağınız en basit paket 12 aylık bir hosting paketi 40$ civarındadır.

Ayda bir-iki sigara paketi fiyatına bir bana ait bir şey olacakken, niye benim olmayan bir websitesine değer katayım ki?

Bloğunuzun İsmi – Alan Adınızı Seçme ve Kaydetme

Blog açarken en önemli kararlarınızdan biri, web sitenizin adı olacak bir alan adı seçmektir. 

Bu düşündüğünüzden daha önemlidir. Alan adınızı aldıktan sonra da değiştirebilirsiniz ama yinde baştan doğru şekilde seçmek en iyisidir. Alan adınızı değiştirirken Google’dan gelen trafiğin bir kısmı azalabilir.

Google’da en çok aranan kelimelerden oluşan bir alan adı almak işinize yarayabilir. Ama bundan ziyade güven verici isimler seçiniz.

Aklınızdaki alan adı alınmış diye üzülmeyin. Artık alan adının çok önemli olduğu günler geride kaldı. Sadece akılda kalması yeterli. Ya da çoğu blogcu gibi kendi isminiz bile kullanabilirsiniz.

İstediğiniz alan adının alınıp alınmadığı aşağıdaki uygulamadan kontrol edebilirsiniz.

  • “.com” en yaygın kullanılan alan adlarının sonundaki eklentidir. Tavsiyem “.com” ile biten bir alan adı almanızdır.
  • İstediğiniz alan adı alınmışsa önüne bir “güzel”, “karlı” gibi bir kelime eklemeyi düşünebilirsiniz.
  • En iyi alan adı basit ve hatırlaması kolay olandır.

Alan adınızı bir çok siteden satın alabilirsiniz ancak web sitenizi barındıracak şirkete kaydolmak en iyisidir. Bluehost’a kaydolduğunuzda ilk alan adı ücretsiz gelir.

BlueHost, ekstra özelliklere sahip dört paket sunar. Gerçekten şimdi ihtiyacınız olan paketi değiştirecek tek düşünce, başlatmayı planladığınız site sayısıdır. Ben Plus paketine kaydolarak iki ayrı websitesiyle başladım, ancak çoğu insanın başlamak için sadece Temel pakete ihtiyacı olacaktır.

WordPress ve WordPress Temaları

WordPress programı ücretsiz bir programdır. Aynen Windows gibi blogunuzu yönetmenizi sağlar. WordPress eklediğiniz temalar ise sitenizin genel tasarımını yönetmenizi sağlar. Temalar sitenize gelen ziyaretçilerin nasıl gördüğüyle ilgilidir.

Değişik temalar sayesinde sitenizin görünüşü yönetebilir, menülerinizi yerleştirebilir, sütun sayısını değiştirebilir ve bloğunuzun bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda ayrı ayrı nasıl görüneceğini ayarlayabilirsiniz.

Bu blog, Income School’ün yarattığı Acabado temasıyla kurulmuştur. Üyelerine ücretsiz verilen Acabado temasını üye olmayanlar ücret karşılığında satın alabilir. Hızlı, basit ve güzel görünüşlü bu temayı ben çok seviyorum.

Diğer taraftan WordPress’te sunulan birçok ücretsiz tema var. Ben avukatlık büromun websitesinde Hestia temasını kullanıyorum. Hestia, blog için olmayabilir ama az sayıda yazı içeren bloglar için ideal WordPress temasıdır.

Bunun haricinde ise Acabado’dan önce Astra ve Hueman temalarını kullandım. Astra teması özellikle bu blogun temasına çok benzemektedir. Bu iki temanın da ücretsiz versiyonları başlamanız için yeterli gelecektir. Bunların bazı ilave özellikleri içeren Pro versiyonları var ma ben gerek duymadım.

Eğer websitenizi kurmak zor geliyorsa, belli ücret karşılığında kendi hosting firmanızdan, veya Fiverr ile Upwork’den rahatlıkla siteniz için destek alabilirsiniz. Ama inanın zor değil biraz zaman harcayarak kendi sitenizi kurarsanız her küçük şeyde başkasına muhtaç olmazsınız hem de siteniz daha güzel olur.

İnanın bir bilgisayar oyununu çözmek kadar zor değil bir internet sitesi kurmak. Bir satranç, tetris ya da strateji oyunu daha karmaşıktır.

WordPress Eklentileri

WordPress Eklentileri Kullanmak ÇOK KOLAYDIR, PROGRAMCI OLMAYA GEREK YOKTUR

Gelelim WordPress Eklentilerine, bloğunuz için programcı insanlar tarafından oluşturulmuş araçlardır, çünkü… siz teknik insanlar değilsiniz. 

Bloğunuzun birisinin ekranında gösterilmesi için gereken süreyi azaltmadan sitenizdeki bir özellik kutusunda en popüler yayınları göstermeye kadar her şeyi yapmanıza izin verecek yüz binlerce eklenti var. Eklentiler vazgeçilmezdir.

Yine de çok seçici olmalısınız, çünkü çok fazla eklentiye sahip olmak sitenizi yavaşlatacaktır. Benim bu blogta kullandığım eklentiler dört tanedir. Ezoic, Google Site Kit, Insert Header and Footers ve Pretty Links.

Lütfen eklentilere ihtiyacınız olduğunu düşünmeyin.

Bana göre Yoast SEO gibi eklentiler tamamen gereksizdir. Google Site Kit Plugin, tüm Google Service’leri ile bağlantınıza kurmaya yetecektir. Pretty Links ile satış ortaklığı bağlantılarınızın tamamını yönetebilirsiniz. Ezoic ve Google Site Kit reklamlarını organize eder. Header and footer ise gerekli kodları sayfanıza koymanızı sağlar.

Gerçekten başka bir eklentiye ihtiyacınız yok. Eklentiler sayfanızı yavaşlatır. İlk başladığımda eklentiler arasında kaybolmuştum, 16 eklenti eklemiştim. Hiç gerek yokmuş.

Bir eklenti eklemek için, WordPress menünüzdeki “Eklentiler” e gidin ve Eklenti Ekleme Seçeneğini seçtikten sonra  ardından belirli bir eklentiyi veya bir konuyu arayın.

Eklentileri yüklemek oldukça basittir. Yeni eklentiler ararken, kaç kişinin indirdiğini ve en son ne zaman güncellendiğini kontrol edin. Birçok kullanıcı tarafından test edildiğinden emin olmak için en az on binlerce kişi tarafından indirilmemiş bir eklentiyi kullanmayın.

Eklentiler, biz teknoloji uzmanı olmayan blogcuların kodlamayı öğrenmek zorunda kalmadan kullanabilecekleri arayüzlerdir.

Blog yazılarına nasıl başlanır?

Her şeyi ayarladıktan sonra, nihayet blog yazmaya hazırsınız!  

Yeni blogculardan aldığım en sık sorulan sorulardan biri, her hafta yeni yazı fikirlerini nasıl bulunacağıdır.

Yeni blog fikirleri edinmenin en iyi yolu, her gün diğer blogları ve haberleri okumak için yarım saat harcamaktır. Okumayan insan yazamaz. 🙂

Aktif olarak her gün okumak, hakkında yazmanız gerekenler hakkında fikir verecektir. Bir fikir edindiğinizde veya beğendiğiniz bir konu gördüğünüzde, fikri ve birkaç önemli noktayı not alın. Başarılı bir yazar veya blog yazarı olmanın büyük bir kısmı her şeyin daha hızlı gitmesini sağlayan bir sürece sahip olmaktır.

Ne zaman bir fikir edinirsem veya bir blog yazısı yazmaya gidersem, temel fikirlerden kaba bir taslak ile başlarım. Bir taslak ve ana fikirlere sahip olmak, yazmaya başladığınızda gerçekten yardımcı olur.

Bir yazı yazmak için oturup … sadece yazın. Mükemmel hazırlanmış bir Pulitzer layıkı bir yazı olmadığı için çok fazla endişelenmeyin. Öenmli olan okuyuculara yararlı bir yazmaktır.

Her anahtar nokta için bir veya iki paragraf yazmanız yeterlidir. Çok fazla sayıda yeni blogcu, tek bir bölüm veya paragrafta saat harcıyor, kaba taslakları için çok endişeleniyor.

Ne hakkında blog yazmalıyım?

Bildikleriniz hakkında blog yazın! Ben hayatım boyunca yazı yazdığım için blog yazıyorum. Ben de şu an yaşadıklarım ve deneyimlerim hakkında yazıyorum.

Kendi hayatımı paylaştığımdan çok hızlı ve kolay yazabiliyorum. Ek araştırma yapıp benim zor konularda yazmıyorum. Sizin de bildiğiniz fakat bir çok insanın bilmediği bir çok şey olduğuna eminim.

Kesinlikle para kazanma hırsıyla çok kazandırdığını düşündüğünüz fakat bilmediğiniz konular hakkında yazmayın. Bilginiz ne kadar iyiyse görünürlüğünüz artacak ve dolayısıyla kazancınız da artacaktır.

Google Arama Motoru Sayesinde Para Harcamadan Bloğunuza Ziyaretçi Yağsın

Arama motoru trafiği, çoğu Google’dan blogunuza gelen ziyaretçilerin çoğunluğu olacak. Gördüğüm çoğu blog okuyucuları % 90’unu Google aramalarından elde ediyor. Google, arama sıralamasını belirleyen yapay zekası programını paylaşmasa da, en büyük faktörlerin çoğunu biliyoruz.

Google en yukarıda yer almak için para vermek veya reklam vermek gerekmez. Bilgi vermek gerekir. Sanıldığının aksine içeriğinizi güzel olması ve google arama motorunun istediği kriterleri yerine getirmek yeterlidir. Bunları yani SEO’yı düzgün yaptığınızda Google bedava olarak sizi önerir.

Yazacak konuları bulmak ve SEO tavsiyelerim için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Blog’unuzu Sosyal Medya ile Yaymak

Sosyal medya, blog trafiğini kazanmak için Kutsal Kase’ye benziyor, pek çok insan buna inanıyor. Facebook, Pinterest ve Twitter gibi sosyal sitelerden iyi trafik alabilirsiniz, fakat bu trafiğin Google arama motorunun aksine sürekli emek istediğini unutmayın.

Shareaholic araştırmasına göre Blog ziyaretçilerinin yaklaşık üçte biri sosyal medyadan gelmekle birlikte, bunların neredeyse tamamı Facebook ve Pinterest’ten oluşan iki kaynaktan geliyor. Eğer sosyal medya kullancaksanız, bunları kullanın. Belki zevkinize ve konunuza göre instagram da kullanabilirsiniz.

Trafiğinizin sosyal medyanın kısa vadeli yardımlarıyla patlama yaptığı günler olabilir. Bu günlerin tadını çıkarın. Fakat her gün düzenli bir ziyaretçi trafiği istiyorsanız yapılacak esas yatırım SEO tekniklerine uyumlu bir sayfa yaratmak olduğunu unutmayın.

Bu yüzden ana fikirimiz, sosyal medyada yayınlarınızı yaymak için zaman harcarken bu trafiğin kısa vadeli olabileceği gerçeğini unutmayın.

Aslında araştırmalar, bir tweetin ortalama ömrünün 18 dakikadan az olduğunu gösteriyor.  Gönderileriniz Facebook ve diğer sitelerdeki yayınlarda birkaç saatten daha uzun bir süredir yaşıyor, ancak günde birden fazla güncelleme göndermeniz gerekiyor.

Sosyal medyada yer alan kendi yayınlarınızın sürekli akışını sürdürmenin yanı sıra, başarılı olmak için bir şey daha yapmalısınız… sosyal olun. Diğer blogcuların yayınlarını sosyal medyada yorumlamak, beğenmek ve paylaşmak, onlarla tanışmanın ve bloğunuzu paylaşmalarını sağlamanın en iyi yoludur.

Yeni Blogunuzda Nasıl Para Kazanmaya Başlayabilirsiniz?

Yeni bir blogda para kazanmak kolay değil… Tamam, para kazanmak kolay ama gerçek para kazanmak değil. 

Yeni bir blogda para kazanmak, para kazanmayı hızlandırmak için birkaç stratejiyi kullanmak ve ardından faturaları ödeyecek stratejileri geliştirmek meselesidir.

En kolay gelir stratejilerinden bazılarıyla başlamak istemenizin nedeni, çok para kazanmasalar bile, bunun size blogunuzu sürdürme konusunda motivasyon sağlamalarıdır. Yeni blogcuların büyük çoğunluğu,% 90 kadarı, sadece parayı göremedikleri için altı ay içinde bloglamayı bırakır

Bu yüzden Ezoic ve Adsense’e kaydolmak ufak da olsa para geldiğini görmek motivasyonunuzu artıracaktır. Paranın geldiğini görmek sizi blogunuzu tutmak için yeter olacaktır.

Sonuç

Hala benimle iseniz, muhtemelen kendi bloğunuzu başlatmak için yeterince kararlı. Blog oluşturma başlamak kolaydır, ancak para kazanmaya başlayana kadar buna bağlı kalmak için gerçek bir bağlılığa ihtiyacınız olacaktır. 

Bu yazı bloglamaya nasıl başlanacağını anlattı. Bağlı kuruluşlar, reklamlar ve sponsorlu yayınlar dahil olmak üzere nasıl para kazanacağımız hakkında konuşmaya bile başlamadık. Blog oluşturma işinizi başarılı kılmak için ihtiyacınız olan her şey için lütfen kullandığım araçları ve diğer yazılarımı inceleyin.

Efe Genit

Merhaba Ben Efe Genit, Ben ailesiyle gezmeyi ve eğlenmeyi seven ve birçok hobisi olan bir aile babasıyım. Bu blogta hayat deneyimlerimi, kızım Lidya ve eşim Zeliha ile yaşadıklarımızı, hobilerimi paylaşıyorum.

En son yazılanlar