Zeus Mağarası Aydın’da ili Güzelçamlı kasabasında yer almaktadır ve buralardaysanız Zeus mağarası görülmeye değer yerlerden biridir. Mağara aynı zamanda birçok trekking veya safari rotasının da durağıdır.
Mağara, özellikle yaz sıcağında, bir az olsun serinlemek için mükemmel bir soğuk ortam sağlar. Fakat yazın ortasında üşümek istiyorum derseniz yazın bile 5°C civarında olan mağaranın turkuaz renkli sularına dalabilirsiniz.
Zeus mağarası yazlığıma çok yakın olduğu için çocukluğumdan beri bu mağarayı ziyaret ederim. Zeus Mağarası’nı ziyaret etmeden önce bilmeniz gereken her şeyi ve az bilinen sırlarını bu yazıda size anlatacağım.
Hadi başlayalım…

Zeus Mağarası nerede?
Zeus mağarası Kuşadası Güzelçamlı köyündedir. Mağara girişi Güzelçamlı Milli Parkı girişine çok yakındır. . Fakat bitki örtüsü mağarayı sakladığından çoğu ziyaretçi mağarayı görmeden buradan ayrılmaktadır.
Zeus Mağarası’nın tam yerini aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.
Girişi google maps yardımı ile bulamıyorsanız, etrafa sorarsınız, size yol tarifi konusunda yardımcı olacaklardır. Ayrıca yakın zamanda Zeus Mağarası’na yönlendiren birçok yeni levha koymuşlar güzel olmuş.

Eski günlerde mağara çok daha az bilinirdi. Günümüzde mağaranın soğuk sularında yüzdükten sonra dinlenmek etrafına birçok tesis yapılmıştır.
Kuşadası’ndan geliyorsanız, Milli Park’a giden minibüs güzergahı sizi buraya getirecektir. Mağara, Güzelçamlı beldesine de yürüme mesafesindedir.

Zeus Mağarası Açılış Saatleri ve Giriş Ücreti
Zeus Mağarası günün 24 saati açıktır. Zeus Mağarası’nı kısıtlama olmaksızın ziyaret edebilirsiniz ve giriş ücreti ödemeniz gerekmez. Ancak mağaranın içi karanlık olacağı için geç saatler mağarayı ziyaret etmek için en iyi zaman olmayabilir.
Zeus Mağarası ile ilgili kişisel deneyimim
Zeus mağarası, özellikle yaz sıcağında bu mağara, yazdan kaçmak ve kendinizi yenilemek için mükemmel bir sığınak sağlar.
Mağaranın suyu soğuk ama çok berrak turkuaz mavisi. Mağara çok temiz doğal kaynak suyuna sahiptir ve mağarada yüzebilirsiniz. Ayrıca, mağara harika fotoğraflar instagram fotoğrafları çekmek için çok iyi bir yerdir.
Tüm yıl boyunca mağara suları 5-10 °C (41-50 °F) civarındadır.
Bu mağaranın suları da saçlarınıza da çok iyi gelir. Annem soğuk suda yüzmeyi pek sevmese de sürekli bu mağaranın soğuk sularına girer. Burada yaşayanlar, mağaranın sularının saçları güçlendirdiğini ve parlaklaştırdığını düşünüyor. Annemin deneyimleriyle de saçlara iyi geldiği sabittir.

Ayrıca sanki mağaranın suyu tehlikeliymiş gibi bazı uyarılar koymuşlar ve mağara girişini engellemeye çalışmışlardır. Fakat hemfikir olduğum birçok insan, yeni kurallara uymayarak bu efsanevi mağarada yüzmeye devam ediyor.

Buradaki çamurun çoğu, mağara toprağının da iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanan ziyaretçiler tarafından toplanmıştır. Bu nedenle, suya girmeyi düşünüyorsanız, lastik ayakkabılar giymenizi tavsiye ederim. Mağara havuzunun girişinde kaygan ve keskin kayalar bulunmaktadır.
Zeus Mağarası Tarihi ve Hikayesi
Zeus Mağarası, Melia ve Panionion antik kentlerinin bir parçasıydı. Bu mağara Zeus hakkkında birçok efsaneye ev sahipliği yapar.
Efsanelere göre Zeus mağarası Zeus’un saklanma yeridir. Zeus’un çeşitli nedenlerle buraya saklandığına inanılıyor.
Bir efsaneye göre Zeus, kardeşi Poseidon’un üç dişli mızrak kırdıktan sonra saklanarak kardeşinin sakinleşmesini bekler
Başka bir hikaye ise, Zeus mağarayı bir aşk evi olarak kullandığını söyler. Bu efsaneye göre Zeus’un kıskanç karısı Tanrıça Hera tarafından bu mağara içi görülmemektedir. Bu yüzden Zeus’un burada köylü kızları ve hatta kraliçelerle aşk yapmasıyla ilgili birçok hikaye vardır.
Zeus Mağarası ne kadar büyük?
Mağara ağının ne kadar kapsamlı olduğu hala bilinmiyor. Rivayetlere göre, mağara ağını araştırmak için buraya gelen birçok dalgıç kaybolmuş.
Yine de kişisel deneyimlerime göre girişteki ana havuzun oldukça güvenli olduğunu ve bölgedeki su derinliğinin 4 ila 15 metre civarında olduğunu söyleyebilirim.
Mağaranın suları güvenli olsa da, mağaranın içerisine ilerlediğinizde hızla kararabilir.
Mağaraya 30 metre girecek kadar korkusuzsanız, orada küçük bir ada var. Açıkçası ben ömrümde sadece bir kez oraya ulaşabildim. O da arkadaşımın gazıyla. Diğer zamanlarda, hep mağaranın aydınlık tarafında kalmayı tercih ettim.
Zeus Mağarası nasıl oluştu?
Kireçtaşı suda kolayca aşınır ve çözünür. Zeus Mağarası, kireçtaşının zamanla aşınmasıyla oluşmuştur. Kireç taşı su ile tarafından eritildiği bir boşluk oluşur. Bu boşlukta tuzlu su ve tatlı su kaynaklarından dolmasıyla bir havuz şeklini alır.
Bu makalenin İngilizce versiyonu yine benim tarafımdan yazılmıştır. İngilizce makaleme ve bloğuma ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
En son yazılanlar
Kuşadası'nın tarihi zenginliği Efes, Artemis Tapınağı, Kuşadası Kalesi ve Meryem Ana Evi ile sınırlı değildir. Kuşadası'nda birçok tarihi yer vardır ve hatta bazı yerler de...
Kuşadası yıllardır yazlarımı geçirdiğim yerdir. Aile yazlığımız burada ve hala hayatımın en güzel zamanları Kuşadası'nda olmaya devam ediyor. Kuşadası'nın sahil şeridi...